Gigondas Le Poste, Château de Saint Cosme | - 96 RP! 2011 75cl
Weinhaus | Château de Saint Cosme, Gigondas, Frankreich |
Weinregion | FRANKREICH | Gigondas AOC |
Jahrgang | 2011 |
Traubensorte(n) | Garnacha Tinta |
Weinstil | Rotwein; kräftig, extraktreich, tanningeprägt |
Alkoholgehalt | 13% |
Inhalt in l | 0.75 |
Allergene | enthält Sulfite |

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intensiv, klar, rubin, tieffarbig

aussergewöhnlich langer Abgang, charaktervoll, gerbstoffreich, konzentriert, rassig

16-18° C

ausgeprägt, blumig, fruchtig, Holznote, mineralisch, sauber

asiatische Gewürze, Cassis, dunkelroter Fruchtsaft, getrocknete Feigen, Holznote, Kräuter, schwarze Beerenf, Zedernholz

15 Jahre und mehr

Barbecue, Fleischgerichte mit Knoblauch gewürzt, herbstliche Speisen, Rindsfilet, Schmorgerichte mit Zwiebeln und Gemüse
WINE SPECTATOR -
ROBERT PARKER 96 Punkte!
TRINKGENUSS 2013-2026
TRAUBENGUTGrenache | 14,5% vol.
PRODUZENTChâteau de Saint Cosme, Gigondas | seit 1490 im Besitz der Familie Barruol
TERROIRSand, Megel, kalkhaltiger Ton, 80-jährige Rebstöcke
AUSBAUSehr sorgfältige Auslese, ohne Zusatzstoffe, ungeschönt, unfiltriert, 70% gebrauchte und 30% neue Eichenfässer
DEGUSATIONSNOTIZGigondas Le Poste 2011 | In der Nase schöne Fruchtsüsse, Blüten,gelbe Frucht, Granit Gewürze, Kräuter, intensiver, sonnenverwöhnter Wein. Am Gaumen schwarze Beerenfrucht, geschmeidigl, körperreich. Ein wunderschön zu trinkender Wein. Ein Geheimtipp aus dem Hause Saint Cosme, deren Weinbaugeschichte zurück ins 15. Jahrhundert geht.
EMPFEHLUNGZu einem reichhaltigen Fleisch- oder Eintopfgericht, Grilladen und Braten.
SERVIERTEMPERATUR18
Wine Advocate #210, Dec 2013 "Rating : (96) points"The 2011 Gigondas Le Poste (from limestone and marl soils and a plot of vines just beside the estate that was replanted in 1963) is the most finesse-driven of the three single vineyard releases, with an understated elegance and freshness that comes out with time in the glass. Raspberry, violets, forest floor and crushed flower-like qualities all emerge from the glass, and this full-bodied, supple and elegant beauty never puts a foot wrong. It too is a brilliant effort from a less than straightforward vintage. Enjoy it over the coming 10-15 years.Without a doubt, the leading estate in Gigondas is Louis Barruol’s Château Saint-Cosme. Located just outside the village, he releases an assortment of world class Gigondas, as well as a number of value priced, negotiate-styled Cotes du Rhone efforts that always deliver high-quality (these are normally released under his Saint-Cosme label and do not say Château Saint-Cosme). Both 2011 and 2012 are incredibly strong here and readers should not miss these wines! The three single vineyard releases are basically 100% Grenache, from unique terroirs, that are brought up all in Burgundy barrels, 30% being new, 40% 1-year-old and the balance 2-3-year old. In addition to these wines, I review a number of Barruol’s northern Rhone releases in Issue 210 as well, and covered his Châteauneuf du Papes in Issue 209." Jeb Dunnuck
ROBERT PARKER 96 Punkte!
TRINKGENUSS 2013-2026
TRAUBENGUTGrenache | 14,5% vol.
PRODUZENTChâteau de Saint Cosme, Gigondas | seit 1490 im Besitz der Familie Barruol
TERROIRSand, Megel, kalkhaltiger Ton, 80-jährige Rebstöcke
AUSBAUSehr sorgfältige Auslese, ohne Zusatzstoffe, ungeschönt, unfiltriert, 70% gebrauchte und 30% neue Eichenfässer
DEGUSATIONSNOTIZGigondas Le Poste 2011 | In der Nase schöne Fruchtsüsse, Blüten,gelbe Frucht, Granit Gewürze, Kräuter, intensiver, sonnenverwöhnter Wein. Am Gaumen schwarze Beerenfrucht, geschmeidigl, körperreich. Ein wunderschön zu trinkender Wein. Ein Geheimtipp aus dem Hause Saint Cosme, deren Weinbaugeschichte zurück ins 15. Jahrhundert geht.
EMPFEHLUNGZu einem reichhaltigen Fleisch- oder Eintopfgericht, Grilladen und Braten.
SERVIERTEMPERATUR18
Wine Advocate #210, Dec 2013 "Rating : (96) points"The 2011 Gigondas Le Poste (from limestone and marl soils and a plot of vines just beside the estate that was replanted in 1963) is the most finesse-driven of the three single vineyard releases, with an understated elegance and freshness that comes out with time in the glass. Raspberry, violets, forest floor and crushed flower-like qualities all emerge from the glass, and this full-bodied, supple and elegant beauty never puts a foot wrong. It too is a brilliant effort from a less than straightforward vintage. Enjoy it over the coming 10-15 years.Without a doubt, the leading estate in Gigondas is Louis Barruol’s Château Saint-Cosme. Located just outside the village, he releases an assortment of world class Gigondas, as well as a number of value priced, negotiate-styled Cotes du Rhone efforts that always deliver high-quality (these are normally released under his Saint-Cosme label and do not say Château Saint-Cosme). Both 2011 and 2012 are incredibly strong here and readers should not miss these wines! The three single vineyard releases are basically 100% Grenache, from unique terroirs, that are brought up all in Burgundy barrels, 30% being new, 40% 1-year-old and the balance 2-3-year old. In addition to these wines, I review a number of Barruol’s northern Rhone releases in Issue 210 as well, and covered his Châteauneuf du Papes in Issue 209." Jeb Dunnuck
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