Vina Bonita Bernabeleva 2018 75cl

Weinhaus Bodegas Bernabeleva, San Martin de Valdeiglesias, Spanien
Weinregion Vinos de Madrid DO
Jahrgang 2018
Traubensorte(n) Garnacha Tinta
Weinstil Rotwein; komplex, elegant, raffiniert und seidig
Alkoholgehalt 15.0%
Inhalt in l 0.75
Allergene enthält Sulfite
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CHF 48.50
(CHF 6.47/dl zzgl. Versandkosten)
eye

granatrot, klar

mouse

abgerundet, mild

drinking_temperature

16-18° C

nose

blumig, mineralisch, sauber, würzig

aroma

Blüten, Erdbeere, Sauerkirsche

preservability

5 - 10 Jahre

food_pairing

Barbecue, einfache, mediterrane Küche, Geflügel an leichter Sauce, herbstliche Speisen, Ragout, Rindsfilet

100% Garnacha.


Der Vina Bonita aus dem Hause Bernabeleva ist eine winzige Einzellage, auf der Anhöhe aller Parzellen mit 2.6 ha. Die Rebstöcke haben im Schnitt ein Alter von 90 Jahren. In den ersten Jahren der Wiederbelebung der Bodega Bernabeleva wurde der befreundete Starwinzer RAUL PEREZ beigezogen. Er war es auch, welcher den jungen Önologen Marc mit ins Unternehmen brachte. Über die vergangenen Jahren hat sich dieser Wein zu einer echten Neuentedeckung gemausert.


Das Traubengut wir manuell geernet und nach biologischen Kriterien behandelt. Nach der Ernte wir das Traubengut noch barfuss schonend getreten und vorsichtig bewegt. Nach einer Fermentierung bei tiefen Temperaturen mit wilder Naturhefe. Die Mazeration im Eichenfass. 14monatige Fassreifung in 500-Liter Eichenfuder schliesst an und weitere 6 Monaten in Inox-Tanks bevor der Wein auf die Flasche gezogen wird. Die jährliche Produktion beträgt gegenwärtig lediglich 1200 Flaschen.


eRobertParker.com #223 | Mar2016 | Luis Gutierrez über den Jahrgang 2013 | 95 Punkte Garnacha from the nice vineyard, that's what the name of the 2013 Garnacha de Viña Bonita means, refers to a plot of very old vines planted in 1925 on very shallow and compact granite soils at 735 meters altitude. Fermentation was with indigenous yeasts and the élevage lasted for one year in used 600-liter oak barrels, plus some six months in stainless steel to settle down after blending the wine from all the barrels before bottling. It seems like in 2013, all conditions coincided to produce a really outstanding Viña Bonita, with subtle and complex aromas (even if the wine is still very young), with lots of dry flowers and wild strawberries with great freshness and elegance. The palate is terribly balanced; it seems light but it's very powerful, with inner strength and tension, with the power provided not by concentration or oak, but by sheer minerality. It's very long and fresh, and it even feels a little austere, as if it doesn't want to reveal itself. Captivating. This is distinctly cheaper than most wines from this quality level; grab it if you can! 2,000 bottles were filled in April 2015.


Bernabeleva work 30 hectares of their own vineyards ranging from 40 to 80 years of age in the village of San Martín de Valdeiglesias in Madrid, plus a further ten hectares that are rented. They are in a warmer valley within San Martín at some 650 to 700 meters altitude, and they are the first to harvest in the region. They have some similitude with Cebreros. The latest news is that they have abandoned the Garnachas de Gredos association. I met with winemaker Marc Isart to taste the current releases and walk some of the vineyards. There is a great collection of 2013s to be found here. 85,000 bottles per vintage.

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